2010. október 5., kedd

Egy este a Red Caféban – Valami elmúlt Pesten



Komolyan sajnálatos állapotként ért a felismerés, hogy már a Ráday utcában,sincs esélyünk a pezsgő kávéházi életre. Valami elmúlt Pesten! Pesti lakos lévén, hírtelen tervezett vacsora vált valóra, mikor egyszer, valamikor az ősz vége felé baráti invitálásának következményeként tudomásomra jutott , hogy a Vörös Oroszlán már nem fogad vendégeket a Ráday utcában. Ennek már pár hónapja, akkor még októbert írtunk … Réges-rég nyitotta meg kapuit trendinek álcázott közönsége előtt a Ráday utcában pozícionált Red Café vendéglátóipari objektum. Rajtunk kívül még 2-3 vendég foglalt helyet az asztaloknál a esős estén … ez viszont cseppet sem zavart minket, mivel a belvárosi üzletből átalakított, nagy belterű, világos kávézó kétségtelenül kellemes látványt nyújtott a „nagy, holdas, őszi éjszakában”. Barátságos, meleg és hívogató benyomást keltett.


A jámbornak tűnő, ámde határozott fellépésű felszolgáló szívélyesen konzultált velünk elképzeléseinkről, s nem szűkölködött instrukciók nyújtásában sem az általunk kiválasztott ételek tekintetében. Alig 5 perc elteltével a rendelés felvétele megtörtént.
A 2 fős társaság igénye a következőkben merült ki:
1. Francia hagymaleves sajtos krutonnal
2. Fűstölt lazac jégsaláta ágyon

Míg vártunk ételeinkre, a belső tér közepén elhelyezkedő asztalnál lévő angolul karattyóló magyar férfiemberre figyeltünk. Nem akartunk rá figyelni, de olyan hangosan karattyólt, hogy a Kálvin téri aluljáróban is Őt hallgatták. J
Szépen lassan megtelt a hely vendéggel és élettel is a kiszolgálás még ennak ellenére is kellően ütemezetten történt, így a standard várakozási időnek nagyjából megfelelő intervallumon belül ételeinkhez jutottunk.

Nem vagyok egy lázadó egyéniség (szüleim legnagyobb bánatára), így hát, mivel autómobilommal közelítettem meg a vendéglő területét, nem mertem egy pohár szekszárdi Cuveé-t kirendelni, s azt jóízűen elfogyasztani.

Remek párosítás a füstölt lazac, a jégsalátával és más zöldségekkel.
Minden étel gazdagon lett elkészítve, telt, zamatos. Benne a nyári zöldségek kavalkádja, mely abszolút élményként hatott fogyasztójára.
A lazac kicsit bizarr látványát hamar feledtette ízének különlegessége, melyet nem titkoltan a füstölés által nyerhette el.

Kényelmes tempóval tettük magunkévá a fent említett fogásokat, majd elgondolkodtunk a desszert rendelésének lehetőségén, melyet rövidre zártunk mert sajnos nagyon kevés deszert van az étlapon. Így nem ettünk.

Így vagy úgy, de kitűnően éreztük magunkat.

Az atmoszféra, a környék jellege azonban feltétlenül megér egy – akár romatikusnak tervezett – vacsorát. Lendületes, fiatalos, életteli.
Ha másról nem is, a gasztronómia szerelmesei már feltétlenül ismerhetik Pestnek ezt a részét a pár méterre egymás mellett lévő kávézókat és éttermeket. A környező építkezések, loft lakások, bárok, gasztro-boltok láttára nem félek azt a következtetést levonni, hogy hamarosan egy újabb kulináris desztináció elébe nézhetünk.